Pensionskasser investerer enorme milliardbeløb i grøn omstilling og påvirker resten af verden

Gigantiske milliardbeløb til grøn omstilling fra pensionskasserne

Der er i høj grad pensionskasserne, der driver den grønne omstilling, og det giver genlyd i hele verden der nu har fulgt det danske eksempel på COP26 i Glasgow.

Og de gør det ikke kun for vores blå øjnes skyld; investeringer i eksempelvis grøn energi har vist sig at være en særdeles god forretning. Desuden gælder det også om at beskytte investeringer, der ellers ville forsvinde med klimaforandringerne.

For nyligt meldte ATP ud, at de frem mod 2030 vil investere 200 milliarder i grønne investeringer. De 100 milliarder skal investeres allerede inden 2025.

”Vi har ganske enkelt ikke råd til at lade være”. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra ATP’s adm. dir. Bo Foged. “ATP skærper klimaambitionerne for at skabe gode afkast til medlemmerne og bidrage til den globale grønne omstilling.” (atp.dk)

Danica Pension fremrykker også deres klimainvesteringer, så målet nu er 50 milliarder inden 2023, og yderligere 50 milliarder inden 2030.

De fremrykkede investeringsplaner er med til at skubbe på udviklingen og få mere fart på den grønne omstilling. Det betyder flere konkrete planer og investeringer her og nu, som det har været stærkt efterspurgt af FN og klimaforskere verden over.

I alt vil de danske pensionsselskaber investere 350 milliarder i den grønne omstilling inden 2030. Det er beløbstørrelser der er så store, at de kan få afgørende betydning i forhold til at imødegå klimakrisen, og i øvrigt langt overstiger hvad staten har mulighed for.

Den samlede danske pensionsformue er på svimlende 4000 milliarder.

 

Nordiske og britiske pensionskasser følger nu efter med 836 milliarder til grøn omstilling

Efter dansk forbillede følger nu nordiske og britiske pensionskasser efter og har på det igangværende klimatopmøde COP26 meldt ud, at de vil investere 836 milliarder i den grønne omstilling inden 2030. (borsen.dk)

Det er særdeles gode nyheder for klimaet. Den grønne omstilling kræver ganske enkelt enorme beløb verden over, som staterne ikke umiddelbart råder over.

Investeringer i bæredygtig energi vil slå flere rekorder

Mette Frederiksen udtalte på et pressemøde ved COP26, at:

“… det er tydeligt for os alle, at den grønne omstilling kræver massive investeringer. Regeringer skal gøre vores del og sætte ambitiøse mål. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for den private sektor. I dag kan vi bekræfte, at adskillige nordiske og britiske pensionskasser har hørt vores kald. Og de er klar med 130 milliarder dollar inden 2030.” (finanswatch.dk)

Det er et nordisk initiativ som Danmark har stået i spidsen for, og som nu altså kan vise sig at blive den helt store økonomiske driver i den grønne omstilling.

Det er ikke kun investeringer i bæredygtig energi, men også i virksomheder, som “har viljen og eksekveringskraften til at reducere deres eksisterende CO2-udslip”, udtaler Bo Foged, adm. direktør i ATP i en pressemeddelse.

For den enkelte pensionskunde giver det også god mening ud fra et rent investerings perspektiv;  pensionsopsparinger med en klimavenlig profil har igennem flere år haft bedre afkast end den gængse investeringsprofil.

Flere pensionsselskaber har da også allerede givet deres kunder mulighed for at vælge end mere grøn investeringsprofil. Det er disse der i de senere år har været en god forretning, udover at man har kunnet hjælpe klimaet langt mere effektivt end ved stort set alle andre personlige tiltag.

Eksperterne er ikke i tvivl om, at det er den bedste måde at fremtidssikre sin opsparing, og derudover kan man som pensionsselskaberne selv skriver “få superkræfter”, hvad angår at hjælpe klimaet den rigtige vej.

Bo Foged håber og tror på, at endnu flere store fonde og pensionskasser verden over vil følge efter det danske eksempel.

 

Relaterede artikler:

27 gange mere effektivt for klimaet end at spise vegansk og droppe flyvning tilsammen: Bæredygtig investering af din pension

Store fondsejede virksomheder i Danmark står bag fremdrift i den grønne omstilling

Grøn energi har nået vigtige milepæle og fortsætter med at sætte nye rekorder

Ifølge IEA trodser bæredygtig energi covid-19 krisen og stiger markant i 2020

Vores håndtering af klimakrisen mangler en vigtig faktor ifølge flere forskere

BBC dokumentar viser hvordan vi kan reparere vores planet de næste 10 år

Verdens største fabrik til at trække CO2 ud af luften og lagre det dybt under jorden er lige startet på Island

Det kan du selv kan gøre ved klimakrisen: De 6 mest effektive personlige klimatiltag

Nu kommer de store investorer på banen: De vil redde klimaet og dem selv

 

Kilder: Energiwatch.dk, atp.dk, Ritzau, boorsen.dk, finanswatch.dk, finans.dk.