Kan en kæmpe solskærm i det ydre rum blokere noget af solens stråling og køle planeten?

Billede fra “Cool Earth” projektet

En kæmpe parasol, der kan blokere noget af sollyset og nedkøle kloden er blevet anset som en noget fjern ide, men nu vil et hold forskere bygge en prototype, skriver New York Times.

Med Jorden på det varmeste punkt i vores registrerede historie, og man langt fra gør nok for at stoppe dens overophedning, foreslår et lille, men voksende antal astronomer og fysikere en potentiel løsning, der lyder som science fiction: Noget tilsvarende en gigantisk strandparasol, der flyder i det ydre rum. (New York Times)

Konceptet indebærer udviklingen af en gigantisk solafskærmning, som skal placeres på en særlig afstand mellem Jorden og solen. Formålet er at afskærme en beskeden, men afgørende del af sollyset, nok til at neutralisere effekterne af global opvarmning. Det er blevet udregnet af videnskabsfolk, at en reduktion på knap 2 procent af solens lys ville kunne sænke Jordens temperatur med 1,5 grader, hvilket ville sikre, at klimaet forbliver inden for kontrollerbare grænser.

Denne tankegang har i mange år befundet sig i periferien af diskussioner om mulige klimatiltag. Dog, som klimakrisen intensiveres, er der voksende opmærksomhed omkring ideen om solskjolde, med flere forskere der præsenterer diverse tilgange. Der eksisterer sågar en organisation dedikeret til at støtte udviklingen af solskjolde.

Et nyt studie fra University of Utah har undersøgt muligheden for at sprede støv langt ud i rummet, imens et forskerteam fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) undersøger fremstillingen af et skjold bestående af “rum-bobler”. Istvan Szapudi, en astronom fra Instituttet for Astronomi ved University of Hawaii, fremlagde sidste sommer et forskningspapir, der anbefalede at knytte et omfattende solskjold til en omformet asteroide.

Forskere under ledelse af Yoram Rozen, en fysikprofessor og leder af Asher Space Research Institute i Israel, udtaler nu, at de er parate til at konstruere en prototype af et solskjold for at demonstrere, at konceptet er levedygtigt.

Rozen uddyber, at mens en parasol, der er stor nok til at stabilisere klimaet, ville være alt for tung til at skyde ud i rummet og meget dyr, ville en række mindre solskjolde være lidt billigere og kunne arbejde sammen for at opnå den ønskede effekt, skriver The Times of Israel.

De israelske forskere vil i første omgang bygge en prototype på 100 kvadratfod til mellem 10-20 millioner dollars.

Illustrationen viser det kritiske punkt L1 (Billede fra video)

Projektet kaldet “Cool Earth”, har til formål at sætte en skygge ved Lagrange Point One, også kendt som L1, et fast punkt på omkring 1,5 millioner kilometer fra Jordens overflade, hvor gravitationskræfterne fra solen ophæver dem fra jorden. Dette betyder, at skyggen fra skjoldet vil være kontinuerlig.

Fortalere for ideen siger, at man under alle omstændigheder vil skulle stoppe med at bruge fossile brændstoffer på grund af den ophobede mængde CO2 i atmosfæren. Kritikerne mener at det endelige projekt ville blive astronomisk dyrt og ikke ville kunne lade sig gøre i tide, i forhold til hastigheden af den globale opvarmning. Derudover vil en eventuel solstorm, eller kollision af skjoldet med bare små asteroider kunne ødelægge effekten, og resultere i en hurtig opvarmning af kloden med katastrofale konsekvenser.

Rozen, der også hjalp med at designe CERN “Big Bang”-eksperimentet i 2008, bliver citeret af The New York Times for at sige, at hvis alt går vel vil prototypen demonstrere, at “versionen i fuld størrelse” – som ville koste billioner – kunne “sænke jordens temperatur med 1,5 grader med en tidsramme på to år.”

Satellitten i prototypeprojektet vil være i stand til at bevæge sig mod solen og tilbage til Jorden nær L1 ved at styre skyggesejlet og holde det på plads uden behov for komplekse fremdriftssystemer. Ved at åbne og lukke sejlet vil det også være muligt at kontrollere mængden af ​​solenergi, der når jordens overflade efter behov, siger forskerne.

Prototypeprojektet kommer ikke til at redde jorden, “men vi vil vise, at det kan lade sig gøre”, udtaler Rozen.

Selvom ideen om et rum-baseret solskjold til bekæmpelse af global opvarmning lyder som noget fra science fiction, er det baseret på seriøse videnskabelige overvejelser, og ifølge stadig flere forskere værd at overveje i lyset af den voksende klimakrise. Mens udfordringerne er betydelige, i alt fra teknologi til internationalt samarbejde, kunne denne dristige vision måske blive en del af løsningen på planetens klimaudfordringer.

 

Nedenstående video visualiserer “Cool Earth” projektet:

 

Relaterede artikler:

Sikkerhedspolitik og klimapolitik: Et kritisk krydsfelt for global stabilitet og fred

Grønne teknologier står nu for hovedparten af Kinas vækst og det udfordrer Vesten

Havets kæmper er stærkt tilbage og baner vej for løsninger på klimakrisen

Det største solenergi-og-batteri projekt i USA er gået online og har vidtrækkende perspektiver

Enormt koralrev opdaget i dybhavet ud for den amerikanske Atlanterhavskyst

“Supercapacitors”: Fremtidens løfte om grøn og fleksibel energilagring

DTU forskere bidrager til rekord i fusionsenergi – et skridt nærmere uendelig grøn energi

Fra New York til Jakarta – mange kystbyer synker hurtigere end stigningen af havniveauer

 

 

Kilder: New York Times, The Times of Israel, Geo News, University of Hawaii, Massachusetts Institute of Technology.